GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3. Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 07.04.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora u odnosu na prethodni dan nije registrovan ni jedan slučaj pojave oboljenja od virusa korona, tako da je trenutno jedno lice zaraženo korona virusom. U toku dana preminula je jedna osoba pozitivna na korona virus. Pod zdravstvenim nadzorom je 124 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 978 lica. U formiranim karantinima trenutno je smješteno 70 lica .
2. Gradski štab za vanredne situacije je upoznat sa Rješenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH kojim se zabranjuje nadležnim organima na svim nivoima vlasti u BiH, uključujući i entitetske i kantonalne štabove civilne zaštite, kao i drugim organima koji djeluju u vanrednoj situaciji u vezi sa pandemijom virusa korona, da objavljuju lične podatke o licima koja su pozitivna na korona virus i licima kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije.
3. Dana 06.04.2020.godine Republički štab za vanredne situacije je donio Zaključak o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske, kojim se pored ranije donesenih zabrana i ograničenja svim licima izvan njihovog prebivališta / boravka zabranjuje kretanje od subote u 12,00 časova do nedjelje u 18,00 časova. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja i primjenjuje se do 13.04.2020.godine.
4. Dana 06.04.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak kojim se: “Za sva lica koja su prešla granicu na teritoriju Federacije BiH ili Brčko distrikta i dobila rješenje kojim se stavljaju pod zdravstveni nadzor u kućnoj sredini u Republici Srpskoj, dužna su odmah, a najkasnije od 12 časova od ulaska u Bosnu i Hercegovinu, da se jave radi smještaja u karantin u jedinici lokalne samouprave u mjestu prebivališta/ boravišta u trajanju od 14 dana, a o čemu se ne donosi posebno rješenje, pod prijetnjom prinudnog smještaja u karantin”.
5. Dana 06.04.2020.godine Republički štab za vanredne situacije je donio Zaključak o postupanju sa robom koja je donirana Republici Srpskoj, kojim se zadužuje Crveni krst Republike Srpske da primljenu robu uputi krajnjem korisniku putem Štaba za vanredne situacije jedinice lokalne samouprave.
6. Prema informacijama dobijenim od strane Odjeljenja za privredu i poljoprivredu na skladištima trgovinskih centara na području grada Prijedora ima dovoljna količina svih roba, a snabdijevanje novim količinama roba je uredno.
7. Formirani karantini na području grada Prijedora funkcionišu u skladu sa Naređenjem donesenim od stane Komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije i u skladu sa uputama koje je dao Tim za upravljanje karantinom.
8. U toku prethodnog dana izvršena je dezinfekcija stambenih zgrada- ulaza i stubišta u centralnoj – gradskoj zoni Grada Prijedora.
9. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donosi:

Zaduženja i preporuke:
1. Obavezuju se svi subjekti, pravna i fizička lica na teritoriji Grada Prijedora da u potunosti poštuju mjere i ograničenja o zabrani kretanja, koja su utvrđena Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, koji je donesen dana 06.04.2020.godine.
2. Obavezuje se GO Crvenog krsta Prijedor da u potpunosti sprovede Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije koji je donesen dana 06.04.2020. godine, a koji se odnosi na postupanje sa robom koja je donirana Republici Srpskoj, a koja će od strane Crvenog krsta Republike Srpske biti upućena krajnjim korisnicima putem Gradskog štaba za vanredne situacije.
3. Obavezuju se lica-građani grada Prijedora koji dolaze na teritoriju grada Prijedora, a koja granicu prelaze na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine ili Brčko distrikta, da se odmah, a najkasnije u roku od 12 časova od ulaska u BiH jave radi smještaja u formirani karantin u Prijedoru. U slučaju nepoštovanja ove mjere primjeniće se mjere prinudnog smještaja u karantin.
4. Obavezuje se Stručna služba Gradske uprave Prijedor da predloži 4 lica zaposlena u Gradskoj upravi koji će obavljati ulogu domaćina u karantinu koji je formiran u Hotelu “Prijedor” u Prijedoru.

Broj: 02-sl-22/20
Datum: 07.04.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković